Kanapka z masłem orzechowym

Czy  restauracje powinny zostać zmuszone do posiadania epipenu? To pytanie coraz częściej pojawia się w kanadyjskich mediach. Odpowiedź nie jest prosta, bo z jednej strony może to stworzyć poczucie fałszywego bezpieczeństwa – nic się nie stanie jak zapomnimy epipenu, w razie czego jest w restauracji – z drugiej, to kwestia bezpieczeństwa publicznego i jeżeli wyposażenie lokalu w epipen może uratować czyjeś życie, to jest tego warte.

orzeszki 2

Na pewno najważniejsza jest osobista odpowiedzialność. Stąd na przykład wiele osób z alergiami pokarmowymi unika tajskich restauracji (z powodu popularnego w tej kuchni sosu ostrygowego), a rodzice uczulonych dzieci najczęściej wyznają zasadę: „jeżeli moje dziecko jest uczulone, biorę to na siebie, chociaż doceniam wysiłek, jaki społeczeństwo wkłada, aby uczynić jego świat bardziej bezpiecznym”. A nie zawsze tak jest.

orzeszki 3

Niedawno McDonald zaskoczył wszystkich decyzją o wprowadzeniu do swojego menu koktajlu Skor McFlurry zawierającego orzechy. (Podobno jako reakcja na rosnące zapotrzebowanie klientów na bardziej zróżnicowaną ofertę). Do tej pory McDonald cieszył się sławą przyjaznego dla alergików – np. orzeszki ziemne podawane były oddzielnie w zamkniętych torebkach – w nowej sytuacji ​​nie może zagwarantować swoim klientom bezpiecznego środowiska.

orzeszki 4

Zgodnie ze statystyką około 2% Kanadyjczyków ma alergię na orzeszki ziemne, a 2.4% na orzechy drzewne. Oznacza to, że w samym Quebecu prawie 400 tys. klientów z dziećmi straci w McDonaldzie poczucie komfortu. Wiadomość o decyzji wywołała burzę w społecznych mediach oraz sprowokowała tysiące komentarzy, wyrażających wstrząs i niezadowolenie. Pytanie, czy ten koktajl jest tego wart.

orzeszki 5

Czasy kiedy kanapka z masłem orzechowym była obowiązkowo drugim śniadaniem każdego dziecka w Kanadzie należą już dawno do przeszłości. Alergie pokarmowe wśród dzieci traktowane są bardzo poważnie. W przedszkolu nie ma orzechów pod żadną postacią, a uaktualniona lista uczulonych dzieci z wszystkich grup znajduje się na widocznym miejscu (wraz z epipenem) w każdej klasie. Również sami rodzice robią świetną robotę w tej sprawie, a dzieci, nawet w wieku 3-4 lat, są bardzo dobrze uświadomione i wiedzą, czego im nie wolno.

orzeszki 6

Nie chcemy, aby powtórzyła się sytuacja, która  miała miejsce w jednej z restauracji w Sherbrooke, gdzie 34-letni Simon-Pierre Canuel, z poważną alergią na owoce morza, znalazł się na krawędzi śmierci, ponieważ zamiast tatara z wołowiny podano mu tatara z łososia. Było ciemno i Canuel nie zauważył, że otrzymał niewłaściwą potrawę. Przełknął pierwszy kęs i już po kilku sekundach zaczął mieć kłopoty z oddychaniem, po czym upadł na podłogę i stracił przytomność. Jego epipen był w samochodzie…

orzeszki 1

zdjęcia: @strupka

Canuel spędził w szpitalu 5 dni, z czego 48 godzin w śpiączce. 22-letniego kelnera zaaresztowano, ponieważ podczas wieczoru dwukrotnie został poinformowany o alergii na ryby Canuela. Prawnicy twierdzą, że może to być pierwszy przypadek tego rodzaju w Kanadzie, gdzie kelner ma szansę zostać skazany za przestępstwo z powodu niedbalstwa.

autor: Jola